Anna Donners wint Lions PeacePoster wedstrijd

PeacePoster 2016

Anna Donners van de Emmausschool heeft de Voorschotense Peaceposter wedstrijd gewonnen. Zondagmiddag reikte Inge Aarden van de Cultuurraad de prijs uit in Museum Voorschoten.
Al vanaf 1988 wordt wereldwijd de Vredesposterwedstrijd georganiseerd door de Lions. Een project waarin schoolkinderen in de leeftijd van 11 – 13 jaar gestimuleerd worden om na te denken over vrede. Inmiddels zijn er elk jaar zo’n 400.000 kinderen uit 75 landen die aan deze tekenwedstrijd meedoen.

whatsapp-image-2016-11-13-at-16-23-55 De jury, bestaande uit Bob Luijkx, Marlies Rietkerk en Eric Kellner had er een hele kluif aan. Zij kozen uit 223 Posters voor zeven plaatsen vier ‘omdat alle posters even mooi waren’. Milena van Oudenallen, Sabine Tran van Het Kompas, Saar Osinga en Wies Jansen van de Emmaus, Mert Tezerdi van De Vos (Ter Lips) en Sophia Bouhuis en Amber Verhoef van De Vos (Multatulilaan) deelden de vierde plek.

Op nummer drie eindigde Jasaman Amiri van De Vink, Laura Tol van De Vos Ter Lips werd nummer twee maar de poster van Anna Donners van de Emmaus werd als beste beoordeeld door de jury die onder de indruk was van het kleurgebruik. Op afstand trekt de foto al aandacht. Daarbij is het thema vrede duidelijk terug te zien en lijkt de post een soort diepte te hebben. Beweegt de wereldbol nu wel of niet?

whatsapp-image-2016-11-13-at-16-23-59Overigens was dit niet de originele poster van Anna maar een kopie. Ze had het zelf al gezien: ‘de lijntjes zijn minder scherp.’ Voorzitter van de jury Bob Luijckx legde uit dat het origineel al naar de regionale jury is gestuurd. Mocht Anna die wedstrijd ook winnen, dan gaat ze naar de landelijke finale. Wie daar wint, mag zelfs naar New York voor de wereldfinale. Maar zo ver is het nog lang niet!

De peaceposter wedstrijd is onderdeel van de Week van de Kunst die vandaag wordt afgesloten.
Met dank aan Marjolein Altena voor tekst en foto.