Fiene Jonker wint PeacePoster wedstrijd

Fiene Jonker met haar winnende PeacePoster 2017

Fiene Jonker met haar winnende PeacePoster 2017

Zondagmiddag reikte Arita Jol de prijzen uit in Museum Voorschoten. Al vanaf 1988 wordt wereldwijd de Vredesposterwedstrijd georganiseerd door de Lions. Een project waarin schoolkinderen in de leeftijd van 11 – 13 jaar gestimuleerd worden om na te denken over vrede. Dit jaar was het thema vrede en toekomst. Inmiddels zijn er elk jaar zo’n 400.000 kinderen uit 75 landen die aan deze tekenwedstrijd meedoen.

De jury, bestaande uit Nadeem Awwad, Erwin Lunshof, Marlies Rietkerk, Bob Luijkx en Eric Kellner had er een hele kluif aan. Zij kozen uit ruim 140 posters de beste 10.

Op nummer drie eindigde Eva van Leeuwen van Het Kompas, Lisa Litjens van de Gevers Deynoot werd nummer twee maar de poster van Fiene Jonker van de Fortgensschool werd als beste beoordeeld door de jury die onder de indruk was van haar kleurgebruik. Fiene vertelde dat: “vrede staat voor mij in het teken van samen en verbinden”. Jury voorzitter Nadeem Awaad vult aan: “dat de poster alle aandacht trekt, door de secure techniek van tekenen, het kleurgebruik en uiteraard de verbinding tussen mensen”. Overigens was dit niet de originele poster van Fiene maar een kopie. Ze had het zelf al gezien: ‘de lijntjes zijn minder scherp.’

De voorzitter van de jury legde uit dat het origineel al naar de regionale jury is gestuurd. Mocht Fiene die wedstrijd ook winnen, dan gaat ze naar de landelijke finale. Wie daar wint, mag zelfs naar de VN in New York voor de wereldfinale. Maar zo ver is het nog lang niet!

De PeacePoster wedstrijd is onderdeel van de Week van de Kunst die vandaag is afgesloten.